MadeleineHäggkvist's Blogg

Hundar, foto, vänner – mitt liv

KM i lydnad 29 september, 2012

Filed under: Hund,Lydnad,Stunder — Madeleine Häggkvist @ 14:52

Idag var det dags för KM i lydnad! Det var riktigt roligt och jag har fått mersmak på den här grenen! Tidigare har jag tyckt det varit lite för mycket tragglande i lydnad, men Yippie tycker det är väldigt roligt och det var kul att tävla. Nu ska vi kanske börja träna lite på att lägga ihop alla moment innan belöning, träna på längre fotgående än bara tio meter rakt fram, fortsätta träna på nyinlärda momentet ställande och kanske testa på någon gång mer än bara natten innan med kommendering, hehe 😉

:.

Igår var jag och Stina och shoppade loss i Västerås. I djuraffärer såklart. Vi är helt maniska och måste kolla ALLT i affärerna vi kommer in i. Vi hade ju faktiskt tänkt att träna lite lydnad på Köpings HU på eftermiddagen. Men det hann bli mörkt redan när vi åkte förbi Hallstahammar. Så vi tog ett snabbt beslut och försökte hitta till Hallstahammars BK istället. En snabb googling sa att de hade upplysta planer, dock var det svårare att hitta då deras hemsida inte fungerade så bra i mobilerna. När vi tillslut hittade rätt gick det inte att tända lamporna trots allt. Som tur var det fullmåne så vi tränade på där ute i mörkret. Paniktränade kanske jag ska skriva, för ingen av oss har tränat alla momenten på rad, eller med kommendering och tävlingsledare. Vi belönade dock mellan momenten.

:.

Jag har ju påbörjat hoppstå med Yippie. Men här om veckan kom jag på att vi aldrig skulle hinna klart (eftersom vi inte tränat tillräckligt ofta) så då lärde jag henne stanna med hjälper. Jag satte fram handen framför och sa ”stanna”, och då gick det bra. När hon inte la sig då. Det var bara något träningspass sedan jag tog bort hjälpen. Hon har dock haft svårt att skilja på läggande och ställande. Jag har nästan enbart tränat läggande under gång med Yippie över huvudtaget när vi tränat lydnad, eftersom hon har kunnat det momentet felfritt på en gång så har det varit roligast att träna. Men nu när jag tränade in stanna så har hon helt plötsligt inte velat lägga sig ner! Eller snarare så lyssnar hon inte på vad jag säger, utan bara gör det hon kommer ihåg bäst. Innan vi skulle gå in på planen körde jag ett ställande med belöning och ett läggande med belöning. Läggandet sist då hon inte velat lägga sig. Det var kanske dumt att köra det sist visade det sig 😛

:.

Platsliggning, 10 (40)

Tandvisning, 10 (10)

Linförighet, 8 (32), sitter snett

Läggande, 10 (20)

Inkallande, 8 (16), sitter snett

Ställande, 0 (0), ligger

Apportering, 10 (10)

Hopp över hinder, 8 (16), sitter snett

Helhetsintryck, 8 (8), ojämn

Totalt 152 poäng, 2:a pris och 6:e plats i KM 😀

:.

platsliggningen (10 p) trodde jag inte vi skulle få full pott. En av deltagarna bröt då hans hund skällde, och när de gick iväg la sig Yippie ner. Precis då sa tävlingsledaren kommendera och eftersom Yippie redan låg ner blev jag lite förvirrad. När jag tittade upp på domaren så tittade han mot oss. När jag då tittade ner på Yippie så satt hon upp igen, så då blev jag alldeles totalt förvirrad och sa ”ligg” istället för ”dekk” (som är vårat platsliggningskommando). Yippie låg och tittade sig omkring lite, tog upp och ner huvudet, och la sig på skinkan. Men hon låg kvar! Jag har alltid kunnat lägga henne var som helst, och hon har legat där tills jag har sagt fri. Men på en träning när hon skurit upp tassen upptäckte hon att hon ju faktiskt kan röra sig även fast jag lagt henne ner. Hon har börjat smyga upp och komma närmare när vi tom bara ska höja/sänka hinder på agilitybanan. Tråkigt. Men jag hade ju nästan helt slutat belöna att hon ligger kvar, utan bara släppt henne upp på fri och sedan belönat det då. Så det är inte alls konstigt att hon inte längre ligger kvar varje gång.

:.

Tandvisning (10 p) var direkt efter platsliggningen. Yippie blev så glad när domaren kom och sa hej till mig så hon sprang fram, men hon lyssnade på mig när jag sa sitt till henne. Hon kunde knappt sitta still när han tittade på tänderna för hon viftade på svansen och rumpan. Men så fort han rest sig och gått ifrån släppte hon honom, bra!

:.

När det sedan blev vår tur hade det börjat ösregna… Linförigheten (8 p, sitter snett) har vi som sagt inte tränat mycket på och Yippie tycker det är sådär att få vatten i ögonen. Men det gick bra! Hon gick inte bara rakt fram utan förstod att vi kunde svänga också. Dock så var hon ibland ofokuserad, vilket gjorde att hon satte sig sent och ibland snett i vissa halter. Det gör hon inte annars, när hon är helt fokuserad. Efter språng marsch blev hon helt klart mer fokuserad, att springa är ju alltid kul och det fungerar nog som en liten belöning för Yippie. Det här momentet är ju inte klart alls, och jag är jättenöjd över hur väl hon följde mig i svängarna! 😀 Vi har ju mest tränat på att gå rakt fram och med belöning direkt.

:.

Läggande (10 p) gjorde hon fint! Jag tränade lite innan vi skulle in, på att hon skulle ligga kvar fast jag gick fram och ställde mig bredvid henne. Hon vet så väl att jag kommer säga sitt, och har inte tillräckligt mycket signalkontroll för att vänta på kommando alltid. Men det gick jättebra!

:.

Inkallande (8 p, sitter snett) kom Yippie i full fräs, hoppade jämfota de sista stegen (jag trodde nästan hon skulle busmorra/boffa, hon såg så full i bus ut!), och dunkade nästan in i mig. När belöningen inte kom direkt satte hon sig ner väldigt snett mot mig (det såg ut som hon undrade om det verkligen var fot hon skulle sitta eller om jag bara var seg på att ta fram belöningen).

:.

Ställande (0 p, ligger), TL sa att hon gjorde ett perfekt ställande, men sedan la hon sig ner ganska fort! Jag gjorde inget dk, fast jag har hela tiden sagt att jag skulle göra det på tävlingen. Dumt för hade vi inte nollat detta moment, hade vi kunnat fått tillräckligt med poäng för 1:a pris och hade vi fått högre poäng kanske tom vunnit hela KM! Om bara inte om funnits 😉 Men som sagt, detta är helt nytt moment som verkligen inte är klart. Dock så läste jag i reglerna att om hunden lägger/sätter sig ner efter den stannat ska man få högst 5 p. Men Yippie hade ju hunnit lägga sig innan jag vänt mig om så det kanske var för fort för att kunna räknas som hon hade ställt sig innan.

:.

När det var dags för apportering (10 p) var Yippie nog lite frustrerad över att hon inte fått en ordentlig belöning. Hon är ju inte för så mycket social belöning när det kommer till arbete. När jag skulle få henne i fotposition innan momentet överarbetade hon lite och började testa om hon skulle ligga med hakan i backen (hon tryckte bara huvudet hårdare mot marken när jag sa sitt, typ som om hon sa ”nähä nu ska du inte lura mig!”), lyfte bakbenet mot mig (kiss-tricket) och nosduttade lite på min stövel xD haha! Sedan fick jag helt enkelt apportbocken av TL fast hon inte satt i fot, och då fattade hon var som var på gång. Hon grep direkt och satt och tittade (eller ja försökte titta, hon kisade/blundade mest pga allt regn) och höll fast jättefint och stilla.

:.

Hopp över hinder (8 p, sitter snett) drog igen fram samma galna känsla som inkallningen, hon kom studsande med massa bus i blicken. Ingången blev lidande ännu en gång då tyvärr. Jag måste träna på att busa upp henne rejält och låta henne springa i full kareta för att göra en ingång för hon blir alldeles för ivrig och busig! Fast det tycker jag egentligen bara är roligt, att hon taggar till så mycket 😀

:.

De snea sättandena i linförighet och i inkallning/hopp över hinder är inte samma sak. I linförigheten så var hon ofokuserad och inte riktigt med och beredd på att vi skulle stanna och hann därför gå något steg för långt. Då blir sättandet snett eftersom hon vänder sig mot mig. Vid inkallning/hopp över hinder var hon för ivrig, taggad och busig, och förstod inte riktigt att det var avslut i fotingång. Därför måste vi träna fokus i linförighet direkt från början, så kommer de raka sättande automatiskt där. Sedan ska jag använda tricket around igen för att träna fotingångar när hon är taggad och kommer i hög fart.

:.

Annonser
 

One Response to “KM i lydnad”

  1. Bra jobbat! Hoppas ni blev mer taggade inför en officiell debut nu också. ska bli jätte kul att följa er!! 😀


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s