MadeleineHäggkvist's Blogg

Hundar, foto, vänner – mitt liv

Sök x3 8 september, 2012

Filed under: Hund,Sök — Madeleine Häggkvist @ 17:11

Nu har jag missat att skriva om tre tillfällen när vi har tränat och kursat sök! Ska försöka sammanfatta lite nu 🙂

:.

Vi har varit iväg på två kurstillfällen och en gång har vi tränat tillsammans med Stina och Emilie. När vi tränade med Stina och Emilie gick det bra för Yippie. Stina fick vara vår figurant och Yippie blev jätteglad, speciellt första skicket när hon förstod att det var Stina som satt ute i skogen. Resterande skick var hon mer ”allvarlig” och mer i arbetsmood tycker jag. Hon fjäskade inte lika mycket då. Stina märkte att hon blev lite trött då hon efterhand inte kampade lika intensivt.

:.

Gång två på kursen var vid Kungsörs BK. Jag är faktiskt medlem i Kungsörs BK sedan i våras men jag tror inte jag har varit i deras klubbstuga sedan 2008, då jag och Gizmo var med på lite kurser i rallylydnad. Nu på sommaren blir det främst träning på Köpings HU då det är närmast. I vinter funderar jag på att vara med på Kungsörs BK’s vinterträningar i HundArena. Köpings BK har tyvärr inga agilityhinder, och det är främst det jag tränar när jag åker till en hundklubb. Alla andra sporter går ju lika bra att träna på vilken gräsmatta som helst. Mitt senaste minne från Kungsörs BK var att Gizmo fick köra lite agility på deras inhägnade plan. Han smet, men kunde inte hoppa över stängslet utan klättrade istället upp på a-hindret som stod längs kanten och hoppade via det över staketet. Sedan försvann han in i skogen ett tag. Samma skog som Yippie också sprungit i nu, arvet lever vidare 😉

:.

Fast Yippie smet aldrig utan kutade bara rakt ut på alla figgar och lekte med bollar. Vi tränade vindövningar, vilket var ganska svårt då det inte blåste så mycket. Yippie tog alla fint ändå. Den här gången fick vi en ny figurant; Evy som är matte till labben Otto. Hon var skoj tyckte Yippie för hon kastade bollarna långt och gav stora bitar korv!

:.

Den här gången fick vi också testa på popup-figgar för första gången. Första skicket blev ett som var närmare 60-70 meter långt rakt ut i en massa sly. Yippie tog popupen klockrent och sprang i full kareta rakt ut till figgen (nästan, hon valde att inte ge sig in i det allra snårigaste utan springa i en liten båge). Nästa skick låg figgen med mer öppen mark mellan. Även här var det nog närmare 60 meter långt skick. Samma visa igen, hon såg figgen direkt och sprang rakt ut. Dock hade hon inte riktigt avståndsbedömningen med sig den här gången då hon kutade i full fart för att sedan sakta av till liiite långsammare galopp och sick-sacka lite innan hon hittade den gömda figgen. Annars tycker jag inte avståndet är någon svårighet för Yippie. Hon gillar att springa.

:.

Idag var vi åter igen på Köpings BK. Den här gången arbetade jag och Stina ihop. Först gjorde vi några markeringsövningar. De gick ut på att hunden skulle springa ut en kort bit till en synlig figurant som höll ett dummy-liknande föremål. När hunden tog dummyn ropade föraren tillbaka hunden. När hon lämnat av dummyn sa föraren varsågod/visa och hon fick springa tillbaka till figuranten för belöning. Jag tror inte jag tänker träna in rullemarkeringen på det sättet, även m det såklart var intressant att testa på. Jag har canis-boken ”Sök i teori och praktik” och där står det beskrivet ett annat sätt som jag redan tränat efter litegrann. Med det sättet baklängeskedjar man och får med både utgångsställning och att man sätter på påvisningskopplet från början. Till nästa kurstillfälle ska Yippie nog ha hunnit lära sig att plocka upp en lösrulle hos en figurant (om än kanske en synlig figge på kortare avstånd) så vi kan använda det. Jag gillar också deras ”minisök”, som jag gärna vill göra när man mängdtränar markeringen, men också för att lära in springandet i system.

:.

Sedan gjorde vi vindövningar. Idag var första gången Yippie missade en figge. Jag såg inte vart Stina hade lagt sig så jag chansade att släppa Yippie ändå. Hon sprang åt fel håll och med nosen i backen istället för i luften. Därför avbröt jag och så gjorde vi om. Då gick det jättebra. Annars tog hon alla andra gånger jättefint, hon får vittringen i nosen fort och springer rakt ut. Stina upplevde dock att hon inte vill gå helt fram när hon ligger gömd under filten, att hon tvekar och tycker den är lite läskig. Vi gjorde några gånger utan filt också.

:.

Till sist var det dags för 2 popup-figuranter igen. Stina figgade nu med. Yippie såg henne redan innan hon ens hade rört sig xD Nu tycker jag inte att hon tvekade med att gå hela vägen fram trots att Stina låg under filten (hur upplevde du det Stina?). Det sista skicket så fick Yippie se popupen och sedan vände vi och gick tillbaka en bit innan hon skickades igen. Gick super det med.

:.

Yippie tycker verkligen det är roligt med sök. Så roligt att hon sitter och tjuter, skäller och tom ylar tror jag när jag inte är i närheten för att hon också vill vara med. Väldigt irriterande då hon annars alltid är tyst… Nästa gång ska jag ta med korv och sprida ut på marken där hon sitter uppbunden så att hon kan käka det istället för att gorma. För torrfodret var inte tillräckligt intressant, det struntade hon i att nosa reda på efter ett tag.

:.

Annonser
 

2 Responses to “Sök x3”

  1. lapphunden Says:

    Hon tvekade inte lika mycket när vi körde pop uperna, men hon var ändå mer tveksam än när vi körde utan filt, tyckte jag.

    • Till slut kommer hon nog lära sig, hon blir ju verkligen inte livrädd och hon VILL fram och leta reda på figgen 🙂 Det kanske är tom är bra att hon inte är på, eftersom de inte ska nudda figgen 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s