MadeleineHäggkvist's Blogg

Hundar, foto, vänner – mitt liv

Sökkurs gång 2 2 september, 2012

Filed under: Hund,Sök — Madeleine Häggkvist @ 23:53

Idag var vi iväg på sökkurs igen. Vi delades upp i grupper idag för att träna vindövningar, jag och Emilie tränade ihop medans de andra tre lekte med varandras hundar.

:.

Yippie var först ut av alla hundar, och fick gå i en ganska ovallad ruta. Emilie fick med sig korv, repboll och tennisboll ut och sedan gömde hon sig under en kammo-filt ca 20-25 meter ut. Yippie fick vind på henne nästan på en gång och sprang fram. Men hon blev rädd av filten, när Emilie började röra på sig såg det väl ut som en sten som helt plötsligt fick liv så hon backade undan några steg innan hon såg att det ju faktiskt var en människa som låg under den.

:.

Jag trodde inte hon skulle reagera alls nästa gång, men det gjorde hon med att inte våga gå ända fram förrens Emilie fått av sig filten. Den här gången tog det lite längre tid innan hon fick vind. Hon hade verkligen lärt sig vad som var på gång redan efter första gången. Vi stod ute på parkeringen och väntade på att de skulle gömma klart sig och Yippie stod hela tiden och stirrade in i skogen. När vi väl gick tillbaka drog hon som sjutton i kopplet och sniffade i luft3en hela tiden.

:.

Sista gången tog vi bort filten och Emilie la sig platt ovanpå en sten istället. Yippie fick vind nästan på en gång och sprang i hög fart rakt ut till Emilie. Hon blev jätteglad och vimsade runt nedanför stenen och runt på andra stenar men var så ivrig så hon fattade inte riktigt hur hon skulle nå upp till Emilie (tror inte hon ville hoppa upp på henne). Hon försöker slarva lite med att inte lämna bollen i handen då Emilie satt uppe på stenen och Yippie var tvungen att sträcka sig lite för att lämna.  Är man bara konsekvent så slutar hon försöka testa att slippa undan. Kursledaren pratade om att ha två bollar, och det kan ju vara bra, men vill inte att Yippie ska lära sig att släppa på håll mer än vad hon kommer undan med nu här hemma med familjen. Jag tror inte det kommer göra att det blir svårare att lära Yippie sök eller påverka hur ivrig hon är att nå figgarna.

:.

Hon kampade ganska lamt stundvis så vi gick över till att bara belöna med kastad boll. Här måste jag ta på mig en hel del, jag har tillåtit Yippie att bli mer och mer passiv samtidigt som jag har blivit mer aktiv när vi kampar. Hon kampar lamt med mig också ifall jag inte stojjar och håller på. Jag har svårt att träna på det för jag tycker det ju är kul att vara aktiv när vi kampar så jag tänker inte på det. Men det är inte alltid så praktiskt. Jag tror att det är lätt att figgen uppför sig som om det vore deras egen hund, man är så van vid det. Yippie behöver man vara mer aktiv än Yazza när man kampleker. Jag märkte att jag var ”för aktiv” med Yazza just vid kampen då hon flög efter leksaken och tänkte inte så jättemycket på mina händer (Yazza verkade dock tycka det var superroligt, men man behöver kanske inte hetsa så himla mycket med henne vid kamplek som jag råkade göra). Yippie skulle nog aldrig råka komma åt min hand, hon blir liksom inte så ivrig, så jag tänkte ju inte alls på att vara försiktig innan jag märkte det. Och Emilie var liiite för lugn vid kampleken med Yippie så Y blev liksom lite lam i kampen. Jag tror jag är ganska så aktiv när jag kampar, och har varit det med Yippie fast det inte har behövts, så hon har lärt sig att det är så man gör. Bara för att jag har varit tvungen att ge 200% för att få igång Gizmo i kanske 50% engagemang. Jag har ju trots allt tränat Gizmo i 8 år och Yippie bara i 2 år.

:.

Det här var i alla fall superroligt tyckte Yippie! Hon till och med skällde ett bjäff när Stina och Koff gick in för att träna i skogen, hon ville ju också med! Hon kunde knappt vara lugn så länge det var folk ute i skogen, utan stod bara och stirrade och försökte smita flera gånger haha! I  pausen medans de andra gjorde vindövningar passade jag och Emilie på att träna lydnad. Ingångarna var snygga. Fotgåendet gick jättebra. Platsliggningen sådär. Hon hade svårt att hibba. Genomgående var att hon tittade mycket på andra hundar och tappade fokus. Det skulle hon aldrig göra på agilityplanen. Det är nog mindre självbelönande med lydnad.

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s