MadeleineHäggkvist's Blogg

Hundar, foto, vänner – mitt liv

Ögon 26 juni, 2012

Filed under: Foto,Hund,Liten blir stor — Madeleine Häggkvist @ 00:29

I torsdags for jag och Yippie till Arboga Djurklinik för att ögonlysa hos Erik Kjellgren. Det hela började med att Yippie helt plötsligt fick en mystisk mörk liten prick i ögat, som ni ser här på bilden.

Hon har alltså inte haft det förut, och jag är glad över att hon har sina fina ljusa ögon så att jag upptäckte det direkt och kunde se tydligt att det satt på hornhinnan. Jag valde att ringa och rådfråga till Arboga Djurklinik, trots att jag befann mig i Skara, eftersom de har specialkompetens på ögon. Yippie visade inga symptom som rinnande, röd, svullna, osv ögon. Personen jag pratade med trodde att det kunde vara en kolesterolförändring. Hon tyckte inte att det lät som ett akut fall och att jag mycket väl kunde vänta med att komma in med henne tills jag var tillbaka i västmanland igen.

Jag hade passat på att boka HD/AD röntgen samtidigt som ögonkollen. Det visade sig vara dumt, eftersom Yippie blev skendräktig! Efter råd från min uppfödare, diverse googlingar och forum så valde jag att avboka röntgen. Precis som när hon har löpt märktes det inte alls på träning att hon var skendräktig. Men den här gången bäddade Yippie väldigt mycket, dessutom gick hon omkring och pep lite lågt ibland. Förra gången fick hon bara ”fat-mama-tuttar”. I och med avbokningen av röntgen valde jag att flytta på ögonkollen så att hon även kunde ögonlysas.

Vi fick hoppa in lite före/mellan ögonlysningarna för att kolla upp pricken i ögat. Det visade sig vara en främmande kropp, ett litet gräsfrö! Veterinären skickade ut oss igen och sa att han ville ögonlysa henne först, innan han eventuellt var tvungen att vara obehaglig och ta bort fröet. Hornhinnan var lite skadad och det hade bildats en liten grop som fröet låg i. Det är dock ingenting som kommer att påverka henne permanent! Det gick väldigt enkelt att få ut fröet, var bara att spruta lite vatten så kom det ut direkt. Vi fick med oss hem ögondroppar som heter ZilkEye som hon ska få i ca 1 vecka 3-4 gånger dagligen för att skydda ögat. Skönt att det inte var något allvarligt! 😀

Bildkälla: http://www.pharmaxim.com/PharmaximWebshop/media/ProductFiles/thumbcache/90602_300_Zilk%20Eye.jpg

Tyvärr drog alla ögonlysningar ut på tiden, vi var där i flera timmar och väntade! Som tur var hade vi sällskap av Stina och Koff. Våra små brunisar är så duktiga, de la sig ner direkt och somnade i väntrummet trots en massa andra hundar och katter som kom och gick. Flera hundar skällde, gnällde och gjorde utfall mot varandra. Brunisarna bara sov vidare och fortsatte håva in allt beröm från personalen. Yippie fick någon lite energitopp och flörtade igång Koff på lite mysbus en gång, de är så söta ihop!

Jag fick själv droppa i lösning i Yippies ögon som gjorde att hennes pupiller utvidgades väldigt mycket, nästan över hela irisen, medans vi väntade på vår tur. Själva ögonlysningen gick toppen! Yippie stod snällt på bordet och det var fort avklarat. Yippie har perfekta ögon enligt veterinären, visar inga tecken på ärftlig ögonsjukdom och fick UA på ögonlysningen! 😀 TJOHO!

 

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s