MadeleineHäggkvist's Blogg

Hundar, foto, vänner – mitt liv

Yippie vallar, utanför 25:an, fålla & hämt 28 november, 2011

Filed under: Filmer,Hund,Vallning — Madeleine Häggkvist @ 23:52

Här är en film från när jag och Yippie vallar för 6:e gången. Filmen är klippt ganska mycket, vi tränade nästan en timme.

:.

Vi vallar hos Karl-Erik Tibblin utanför Skövde. Han är väldigt duktig, hans ca 65 SM-starter säger ju lite om det, och han är även väldigt snäll och bra på att förklara för oss människor vad vi ska göra.

:.

:.

Fåren var idag väldigt lugna, nästan tröga. Den här gången började Yippie vara närmare fåren och pendla, nästan kroppsvalla, mer än vad hon gjort tidigare. Intressant att se! Kan det ha berott på tröga djur?

:.

Jag har problem med att få henne att lägga sig på första kommandot, jag måste se till att vara väldigt konsekvent i ”lie down” så att hon inte lär sig att tjuva.

:.

Redan förra gången märkte vi att hon har lättare för ”away” än ”come bye”. Eftersom det är belönande för mig så skickar jag ofta henne på hennes lätta sida. Jag ska även i fortsättningen tänka på att skicka henne lite oftare åt vänster så vi tränar på vår svaghet.

:.

När vi går omkring ska jag alltid se till att ha ett mål att gå mot. Det gick väldigt bra, Yippie går så lugnt och fint. Hamnar jag nära eller mitt bland fåren har det gått för fort.

:.

En bit in i filmen kan ni se vårat första försök på fållan. Gick hur bra som helst, även om jag tappade tålamodet alldeles för fort (kändes som vi stått i 10 min trots att det snarare var  10 sekunder…) och tyckte det gick alldeles för långsamt när de fastnade i grindöppningen. Yippie var väldigt duktig och vi båda höll oss lugna hela tiden. På tävling hade vi inte fått några avdrag alls tydligen (om jag inte hade rört vid fåren…). Sedan fick Yippie plocka ut dem igen, vilket gick supersmidigt! Jag har alltid tänkt att det borde vara en av de svårare delarna, då både hunden och fåren är i relativt hög stress och att det är så litet utrymme att röra sig på.

:.

På filmen är även den allra första hämtträningen med. Tyvärr var fållan i vägen, annars hade det nog blivit ganska fint. Vi testade igen några gånger, men nu var Yippie trött och fåren fick ett drag bort från oss. Vi fick till några halvdana till dåliga hämt. Då tyckte Karl-Erik att vi skulle ändra strategi. Jag gick bort en bit och la Yippie där, går tillbaka och ställer mig nära fåren och lämnar den sida som hon ska springa åt öppen för henne. Jag kan även hålla ut en stoppande arm på fel sida. Det gick superbra, hon tog det klockrent!

:.

Vi får väldigt mycket beröm av Karl-Erik, denna gång ville han till och med köpa Yippie! Men han tycker inte bara lilla brun är bra, utan säger att jag verkligen inte ser ut som en nybörjare utan styr och tränar Yippie jättebra. Det är väldigt roligt att höra, även om jag fortfarande känner mig som en total nybörjare som knappt har koll på någonting egentligen.

Annonser
 

6 Responses to “Yippie vallar, utanför 25:an, fålla & hämt”

 1. Vad roligt med film mer sånt!!

  Gud vad duktiga ni är! Vad roligt att se vilka framsteg ni gjort sen jag såg er sist! Synd att fållan var i vägen på hämtet:p

  I sommar tycker jag att vi skaffar får:D

 2. Rickard Says:

  Kul att se vallning in action.

  Fråga: Vallar man alltid med just EN hund under tävlingsförhållanden eller finns det någon form av par- eller flockvallning där flera hundar vallar tillsammans? Hade varit intressant att se ett sådant samspel.

  • Wihman Says:

   I Sverige vallar man bara med en hund på tävlingar, även om man såklart ofta har användning för flera i det praktiska arbetet så är det nog svårt att genomföra på tävlingar. Jag vet inte hur det ser ut utomlands, kan tänka mig att det finns någon klass för det i England 😛

   Anna Larsson skrev ett inlägg på sin blogg för ett tag sen om hur hundarna hade kommit till hjälp i det praktiska arbetet: http://3vallare.se/c2448f65902b442fb901849f9d3e9578.html

   //Madeleine

 3. Veronica Wihman Says:

  Mycket bra sammanfattning av er träning! 🙂
  Puss på er, jag är så stolta över er, superteam är vad ni är ❤


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s