MadeleineHäggkvist's Blogg

Hundar, foto, vänner – mitt liv

Träningsdagbok 22 november, 2010

Filed under: Agility,Foto,Hund,Lydnad,Trix — Madeleine Häggkvist @ 21:08

:.

Idag har vi tränat på att stegra, apport, torrhandling och några inkallningar. Yippie har även lekt med Chocie. De är så söta, Yippie springer och springer och springer och Choice gör rusningar och sedan lägger han sig helt platt på marken (ibland med bakbenen rakt ut bakåt!) med sin lilla radioantenn, svansen, uppåt!

:.

Nu kommer jag att skriva som en liten träningsdagbok, ursäkta om det blir otydligt. Det är mest för min skull, men fråga om det är något spec ni undrar över 🙂

:.

Stegra

Stegra börjar man verkligen kunna se skillnad på när hon står på bakbenen och när hon bara hoppar upp. Fortfaranade så kan hon hoppa upp och sedan luta sig mot mig, men det är inte så konstigt eftersom jag har råkat belöna det ibland. Jag testade att visa Tova och Choice lite halvegagerat ute och hon bjöd faktiskt beteendet trots att det inte var något träningspass.

:.

Att tänka på nästa gång, stegra:

 • Belöna endast när hon står självständigt.
 • Öka tiden hon ska hålla balansen.
 • Lek mer!

:.

Apport

Apport är det faktiskt första gången vi tränar! :O Ja, 7 månader gammal och har inte fått lära sig apport än, jag skäms lite nästan! Men det gick bra, jag tränade bara ett träningspass och på det hann jag få fram gripande. Sista innan jag slutade så tog hon verkligen ett bra, fast grepp runt om apportbocken. Jag måste tänka på och bli bättre på mina mekaniska färdigheter. Det var även svårt att motstå att ta bort apportbocken när hon inte grep några gånger! Jag tror jag får minska på latenstiden mellan klick och godis för att jag ska hunna hinna göra allt jag måste. Bland annat ska jag ta mig tid att ta bort apporbocken efter klick. Så ordningen blir så här:

 1. Presentera apportbocken med klickern i ena handen och båda händerna håller i klossarna.
 2. Backa (även när hon öppnar munnen, lägg inte in den som jag ibland kan göra när hon tappar under kamp!).
 3. Yippie griper.
 4. Klick (Yippie släpper).
 5. Ta bort apporten (bakom ryggen/armhålan).
 6. Belöning.
 7. Upprepa max 3 gånger.
 8. Kamplek.

Sedan kommer kriteriet att bli att hon griper och håller mot, till slut drar innan klicket kommer.

:.

Att tänka på nästa gång, apport:

 • Klicka för mer motstånd i apportbocken.
 • Tänka på mina mekaniska färdigheter och vilken ordning jag ska göra allt.
 • 2 lekpauser sedan längre paus, hon blev tydligt trött av detta.

:.

Torrhandling

Jag har haft problem med torrhandling. Idag förberedde jag mig bättre och hade koppel på. Sedan tog jag det lungt och stilla och började med att gå på en cirkel med diameter på 10 m. Hon var lite flummig i början men det var absolut inte mer än ett varv! Eftersom jag hade varit noga med att mäta upp vart jag skulle gå innan (har känt att det ibland blir så att jag inte har något koll på var jag springer och gör det onödigt svårt genom att göra för tighta cirklar) och hade koppel på så kunde jag fokusera helt på att belöna henne när hon var rätt. Jag har haft henne lös tidigare och då har hon varit en typisk vallhund och sprungit upp framför mig eller flickat och inte sprungit tight vid min sida. Tack vare att jag ökade farten gradvis, hade koppel på (ingen självbelöning), visste vart jag skulle springa och belönade ofta med godis gick det mycket bra idag. Trots det så släppte jag blicken från henne och bara sprang när vi kom upp i riktigt hög fart och då gjorde hon ett blindbyte. Måste tänka på att belöna oftare. Ha mer lätttuggade godisar, men inte för små för då kommer hon nog sätta i halsen. Köp korv!

:.

Att tänka på nästa gång, torrhandling:

 • Förebered vart jag ska springa.
 • Belöna ofta och mycket.
 • Max 3 minuter långa pass (inkl lekpauserna).

:.

Inkallning

Inkallningarna gick väldigt bra. Mest saker jag ska tänka på att göra. Hon smet upp några gånger från sitt, och la sig ned när jag lämnade henne ibland.:.

Att tänka på nästa gång, inkallningar:

 • Belöna att hon stannar kvar lika ofta som jag kallar in.
 • Kalla in över båda axlarna.
 • Variera avståndet.
 • Variera tiden hon får vänta.
 • Variera inkallningssignal aå att alla får lika mycket träning.
Annonser
 

4 Responses to “Träningsdagbok”

 1. Alex o hundar! Says:

  Snart 7 månader, sjukt vad tiden gått fort! Jag ser en likhet i blicken på syskonen – GALNA! Hoppas allt är bra och skönt med lite uppisar i bloggen :D!

 2. Intressanta tankar! Hihi kan tänka mig att yippie är mycket söt när hon stegrar! 😀
  apporteringen jag tror att det är bra om man lägger in olika föremål tidigt, alltså andra saker än apportbocken att gripa. vill höra mer om torrhandlingsträningen! 😀
  jag vet inte hur det ser ut när du springer med koppel, det blir inte ett kommando att springa vid sidan med tex att du håller i kopplet med andra handen? jag tror jag skulle springa med handen rätt högt upp om du förstår vad jag menar?
  PUSS <333

  • Hon är supersöt när hon stegrar! xD Jag tror jag nästan måste döpa om det till hands up bara för att hon har börjat (eller snarare har jag väl belönat det beteendet :P) sträcka upp frambenen högt över huvudet!

   Jaa jag tror du har rätt i det. Men samtidigt kan jag ju få henne att leka med alla objekt och det har jag tränat på. Nu vill jag ha fram mer rena gripanden och en stadig fasthållning så då tänkte jag använda ett objekt hon inte ser som en leksak.

   Njaa, alltså jag höll inte upp handen så mycket när jag hade koppel på. Jag var tvungen att ha det för det var så självbelönande för henne att flicka och komma in i lite vallningsmood och springa upp framför och studsa baklänges istället för att springa tight vid sidan. Jag hittade tipset till att bryta det med koppel i Fannys artikel om torrhandling. Jag förstår hur du menar dock. Men nu har jag slutat använda koppel, det behövdes bara någon enstaka gång 🙂 Får se om jag tar fram det igen senare när jag ska öka farten lite (är svårt att springa fort nu när det är så halt), men som det ser ut nu så går det bra utan.

   PUSS <3333


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s