MadeleineHäggkvist's Blogg

Hundar, foto, vänner – mitt liv

Valpkurs 2 22 september, 2010

Filed under: Grundträning,Hund,Trix — Madeleine Häggkvist @ 20:58

Idag var det dags för tillfälle 2 på valpkursen jag håller. Tänk det har redan gått en vecka!! :O

:.

Idag var det mycket mekaniska färdigheter för förarna som tränades. Vi var även noga med att ha max 3 minuter långa pass, med lekpauser.

:.

Från och med idag bestämde vi att vi ska köra inkallningar vid varje tillfälle. Idag körde vi endast raka jaktinkallnigar, efterhand ska vi blanda ut dem med inkallningar med störningar också. Målbilden är att tex Alvin och Yippie, som är extremt glada i människor, ska kunna kallas in förbi människor som sitter på huk och gullar! Svåra störningar helt enkelt. Vi körde både inkallningar i början när hundarna var pigga och i mitten/slutet när de var tröttare.

:.

Sedan gick vi vidare till att börja med nosduttar. Här blev det även frågor och diskussion om belöningsplacering. Jag gör så att jag har en hand för hunden att dutta i, och den andra har jag godis och (om nädvändigt) klicker i. Sedan lägger jag godisen från belöningshanden till dutthanden så att belöningen alltid kommer där de duttar. Det var svårt att hålla reda på koppel, klicker, hunden, godis och dutthanden samtidigt som de försökte träna hundarna. Men alla verkade förstå övningen galant och jobbade på bra!

:.

Sedan påbörjade de att shapa fram backa. Även här ska man tänka på belöningsplacering (mellan hunden framben). Hundarna blev okoncentrerade här, men det är bra för då får bara deltagarna kämpa mer att stå mot impulsen att locka! Jag tror att alla förare fick ett hum om hur de skulle göra, hem och träna för att få igång hundarna!

:.

Dagens läxa blev att påbörja shapa ett valfritt trix. Jag ska också anta denna utmaning med Yippie, därför jag började shapa in hoppstå nyss.

:.

Jag använde min hand (nosduttar) som target 3 gånger sen fick hon börja bjuda det självständigt. Anledningen till att jag använde target var för att jag inte fick fram det på annat vis (hoppstå ska jag ju även använda i tävlingssammanhang så därför kände jag att även målet var viktigt och inte bara vägen dit 😉 Inte helt rätt trick för läxan egentligen…. Får nog fundera ut något mer.) Först hoppade hon upp och lutade sig på mig, men då började jag belöna när hon landade med frambenen istället för när hon hoppade upp med dem och gav en jackpot när hon råkade hoppa utan att nudda mig. Jag tänkte på belöningsplaceringen och belönade bort från mig eftersom jag vill att hon ska hoppa rakt upp i luften och inte mot mig. Jag tränade inomhus i 3 minuter i 2 pass (2×3) med en längre paus mellan, med självklart flera lekpauser. I slutet av pass två hoppade hon fler gånger i luften än på mig.

:.

DUKTIG YIPPIE!

:.

Nästa gång ska jag tänka på:
-forsätt klicka för endast landningar
-ändra på min position (den här gången hade jag händerna nästan bakom ryggen, stod upp och tittade ner på henne)
-lägga på omvänt lockande i landningarna

:.

Nästa gång pratade vi om att jag kanske skulle ta upp stimuluskontroll. Därför vill jag gärna att ni tittar på den här filmen innan (observera att hon väntar med att upprepa kommandot, tränar även att vovven ska vänta på kommando (har man sagt ett kommando är det att vänta på nästa kommando som gäller och inte bjuda frivilliga beteenden, det är en bra regel att lära klickerhundar), använder omvänt lockande, hur lång tid hon tränar, lekpauser, osv):

:.:.

…………………………………………………………..

:.

Hittade precis en video som visade hur en person lärt hoppstå. Vi verkar tänka ganska lika 🙂

Annonser
 

2 Responses to “Valpkurs 2”

  1. Vad roligt att höra uppdates från kursen! Du är grym madeleine! 😀

  2. Förresten, har min kamera kommit bort på posten eller har du inte skickat den än? Puss:)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s