MadeleineHäggkvist's Blogg

Hundar, foto, vänner – mitt liv

Stimuluskontroll 7 augusti, 2010

Filed under: Funderingar,Grundträning,Hund,Trix — Madeleine Häggkvist @ 19:06

Morgonen är den bästa träningstiden för Yippie, då är hon verkligen hungrig och gör allt med otrolig intensitet för att få sin frukost. 😉

:.

Idag testade jag att få stimuluskontroll på ”spin” (snurrar/kastar sig runt motsols). Det gick super, men även idag ”glömde” jag bort att leka… Jag ska genast lägga dit en leksak som vi kan kampa lite med på morgonen, för ligger det en leksak redan där kan jag ju bara ta den och inte behöva leta efter någon. Som sagt gick det jättebra, jag sa kommandot någon halv sekund före hon kastade sig runt. Sedan testade jag även att säga ett annat kommando, ”puss”, som hon redan kan och hon lyssnade jättebra och försökte inte snurra när jag sa puss. Nästa gång ska jag tänka på att vänta ut henne och få stimuluskontroll över stimuluskontrollen = hon ska inte erbjuda beteendet frivilligt utanvänta på kommandot ifall jag börjar träningspasset med att säga ett kommando.

:.

Det här är första kommandot jag verkligen lär in speciellt med hjälp av ett annat kommando, har bara haft stimuluskontroll på puss tidigare. Hon har lärt sig ”sitt” lite slarvigt sådär och jag tror hon mer tar miljöfaktorer (tex vid lyft matskål, om man ska ge henne ett ben/godis osv) än att jag säger något när hon sätter sig. Jag har aldrig klickat för ”sitt” i ett träningspass för att hon har haft så lätt för det. Min familj belönar sitt tillräckligt ofta och jag har varit rädd att hon skulle fastna i att bjuda det om jag belönade det i ett träningspass eftersom det lätt händer med oerfarna hundar. Det verkar som om sitt tar väldigt lite energi för henne att utföra.

:.

Nyss tränade vi ett pass, med lekpauser den här gången, där jag först belönade för en lyft framtass. Efter en lekpaus satte hon sig ned och bjöd tasslyft och genast ändrade/försvårade jag tricket till att bli mer mot ”sitt fint” (”vessla”, ”sitt vackert”) hållet. Men där tappade jag nästan genast bort rörelsen med bara framtassarna och fick istället  att hon hoppade upp och lutade framtassarna mot mig. I det här fallet tror jag att jag måste våga belöna sitt litegrann. Speciellt eftersom hon har fått en större repetoar av beteende som hon bjuder frivilligt nu än tidigare tror jag inte hon fastnar i något. Det skulle vara ”spin” då. 😉  Eftersom hon direkt lämnade sitt och gick till att hoppa upp på mig tror jag att jag måste belöna sitt också och inte bara tasslyft.

:.

Frågan är om det var rätt av mig att genast ändra mig när hon bjöd något helt annat (istället för att lyfta framtassen stående, blev kriteriet genast lyfta båda framtassaarna sittandes) egentligen? Gizmo är inte särskillt klickerklok, repetitionsklok. Det tror jag beror på att jag allt för ofta har belönat för något helt annat än vad vi höll på med för tillfället bara för det såg roligt ut eller skulle kunna utvecklas till ett coolt trick. Så vill jag inte att Yippie ska bli. Jag vet inte om det jag skrev om tidgare var en försvåring utav beteendet, alltså ett högre kriterie, eller om det var en ändring av något jag tränade på mitt i ett pass? Samtidigt så var det ju efter en lekpaus, så just nu känns det inte som någon stor skada skedd, men jag måste tänka på det!

:.

Ett litet kom ihåg till mig själv:

Glöm inte!!! Byt INTE beteendet du belönar, mitt i ett träningspass!

Annonser
 

9 Responses to “Stimuluskontroll”

 1. Så brukar jag också göra (byta beteende mitt i träningspasset) de är så svårt att hålla sig till samma när man kan fånga ett mycket roligare beteende :p Jag måste också tänka på de där:P

  Btw vad dukig du är att träna med henne :D<3

 2. Riitta Says:

  Hi,

  Nice to see some photos of Yippie and try to undestand some text too.
  I have Yippie`s sister Tikka :).

  -riitta

  • Madeleine Häggkvist Says:

   Hi Riitta!
   I would love to see some photos and read some texts about Tikka too! Do you have a blog? If not, you should get one 😉
   I use googles ”translate webpage” on other blogs, and I know that it can work pretty good on my blog too, it’s often just a few words that it can’t translate. 🙂
   I met Tikka when she was on her way to you, she look really cute and seemed to be as great as her sister is! 😀

 3. Riitta Says:

  I have blog but it`s behind password and everything is written in finnish. If you want to read it I can add you a member of my blog? I just need your e-mail address.

  I don`t have new photos of Tikka but I can try to take some. It is just a little bit difficult sometimes becouse she is quite lively :).

 4. Riitta Says:

  You will have e-mail, where is your yousername and password to my blog. Blog`s address is http://kipina.blogit.fi.

 5. Veronica Wihman Says:

  Intressant läsning, du är så duktig! 😀


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s