MadeleineHäggkvist's Blogg

Hundar, foto, vänner – mitt liv

Rastankar, kelpie vs papillon 15 september, 2008

Filed under: Uncategorized — Madeleine Häggkvist @ 14:38

Jag tvekar fortfarande vilken ras jag ska välja… Det står mellan Papillon och Kelpie just nu. En liten för-och-nackdelarlista (igen):

Papillon Kelpie
Fördelar: Fördelar:
Ej dyr i drift Lättmotiverad
Storleken Glad i människor
Nackdelar: Nackdelar:
Kan råka ut för en svårmotiverad Lätt för att bli skotträdd
Kan vara reserverad Dyrare i drift
Skällig? Storleken
  • Med dyr i drift menar jag tex matkostnader och tillbehör som burar, koppel, halsband osv.
  • Storleken är ganska viktig, jag vill ju ha en hund som man kan ha i knät och mysa med och där är ju en papillon lämpligare än en kelpie iom storleken. Dessutom så är mindre hundar mycket lättare att ha med sig överallt, de är mer tillåtna än större. Dessutom tänker jag på att en kelpie hamnar oftast precis på gränsen i large i agilityn. Där kommer den att få tävla mot alla större raser och hoppa hinder som är väldigt höga jämte mot dess mankhöjd.
  • Att en papillon kan vara skällig har jag hört, dock kanske inte lika mycket som en skälltie Jag har även fått för mig att kelpiesarna är en utav de tysta vallhundsraserna.
  • Om man tittar på olika mh:n för kelpiesar ser man att i de flesta linjer så finns det rädsla för skott. Detta är något jag absolut inte vill ha, eftersom jag säkert kommer att bo i städer med massor av fyverkerier runt alla helger inom de närmsta åren. Jag har dock inte tittat på mh:n för papilloner så där har jag inte jämfört.
  • Vissa papilloner kan bli väldigt svårmotiverade. Jag tror att de kallas för tanthundar istället för mini-bc inom de som vet rasen.
  • Att en kelpie är glad i människor är bara positivt, men dock har jag hört talas om papilloner som är reserverade allt för många gånger för att undra om det inte är ett rasdrag?
  • En kelpie måste vara mer lättmotiverad än en vorsteh, men (typiskt va!) om papilloner kallas mini-bc ibland, vad är dom då?

HJÄLP MIG!

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s